Index
Lunkaryat / Lunkaryas
Peruaanit / Peruvians
Muut marsut / Pets

Poikueet / Litters
Myynnissä / For sale
Hall of fame
Rotuesittelyt
Meiltä muuttaneet
Kasvattajasta

Blogi


Rotuesittelyt

Lunkarya peruaani

Lunkarya on roturyhmä. Siihen kuuluvat lunkarya sheltie (otsatukaton), lunkarya peruaani (otsatukallinen) ja lunkarya coronet (crest). Tällä hetkellä lunkarya coronetia ei tietääkseni jalosta kukaan, mutta lunkarya sheltietä on jalostettu hyvin pienimuotoisesti Ruotsissa. Lunkarya peruaani on siis selkeästi yleisin näistä muunnoksista vaikka Suomessa rotu onkin vielä harvalukuinen.

Lunkaryat ovat pitkäkarvaisia marsuja joiden turkki on ilmava, erittäin karkea ja tiheä, kihara, runsas ja täyteläinen. Lunkaryoita saa esiintyä kaikissa väreissä. Kiharuus on dominoiva ominaisuus ja sen aiheuttaa eri geeni kuin muilla kiharakarvaisilla roduilla. Lunkaryan karva on huomattavasti karkeampaa kuin alpakan, texelin tai merinon. Lunkarya peruaanilla on peruaanin tapaan kaksi pyörrettä takaosassaan. Curly on lyhytkarvainen lunkarya.

Ensimmäiset lunkaryat syntyivät Ruotsissa vuonna 1986. Monica ja Annika Lundqvist saivat eläinkauppaansa myytäväksi erikoisen, kihara- ja pitkäkarvaisen marsun jonka vanhemmat olivat abessiinialaisia. He yhdistivät tämän erikoisen marsun peruaaniin, ja jälkikasvu peri pitkän ja kiharan turkin.

Lunkarya peruaanin geenikirjaimet ovat R- M- ll Rx- stst Sn- Ln-. Geneettisesti se on siis yhtenäinen peruaanin kanssa, ainoa poikkeus on ns. "lunkaryageeni" Ln- joka on siis dominoiva.

"Lunkat" ovat turkkinsa puolesta helppohoitoisempia kuin muut pitkäkarvaiset rodut. Turkin karheudesta johtuen takkuja ei synny, eikä lunkaa tarvitse sen puolesta edes kammata. Turkki ei myöskään likaannu yhtä helposti kuin muilla pitkäkarvaisilla roduilla. Lunkat kaipaavat pesua vähän marsusta riippuen parin kuukauden välein, naaraat useammin kuin urokset. Pitkäkarvaisena rotuna lunkarya esitetään näyttelyissä turkissaan, lue lisää lunkien näyttelyttämisestä blogistani.

Luonteeltaan lunkat ovat oman kokemukseni mukaan hyvin ystävällisiä, kilttejä ja rentoja kavereita. Lunkaryani ovat tähän mennessä tulleet kaikki toimeen toisten marsujen kanssa ilman minkäänlaisia ongelmia, urokset menevät meillä suoraan naarailta takaisin uroslaumoihinsa eikä suurempia mukinoita vielä tähän päivään asti ole kuulunut. Lunkat ovat siis todella sosiaalisia ja turkissaan olevat, yksinään asuvat nuoret ovatkin kovia seurustelemaan ihmisten kanssa.


Peruaani

Peruaani (engl. peruvian, ruots. peruan) on suora- ja pitkäkarvainen marsurotu jonka turkki on pehmeä, taipuisa ja silkkinen. Peruaanin takaosassa on rinnakkain kaksi pyörrettä, joista johtuen turkki suuntautuu takaa eteenpäin ja muodostaa marsulle myös otsaturkin. Otsaturkki on tasapituinen ja muodotaa yhdessä laahuksen ja sivujen kanssa eheän kokonaisuuden. Takaosan pyörteiden sijainnilla on merkittävä vaikutus turkin suuntaukseen ja laahuksen tiheyteen. Liian ylhäällä sijaitsevat rusetit jättävät etuosan ja sivut vajaiksi, kun taas liian alhaalla sijaitsevat rusetit tekevät hallaa laahukselle.

Peruaanin turkki on runsas, tasaisen tiheä ja täyteläinen. Aikuinen turkissaan oleva eläin muodostaa ylhäältä katsottuna täydellisen ympyrän, nuorella alle puolivuotiaalla eläimellä vaikutelma saattaa olla vielä ovaali. Peruaani esitetään näyttelyissä turkissaan ja auki kammattuna.


Ch-teddy (crest)

Ch-teddyjä olen kasvattanut vuosina 2011-2012.

Ch-teddyllä (engl. swiss teddy) on kihara ja karkea turkki, joka suuntautuu marsun kehosta ulospäin luoden pörröisen vaikutelman. Turkin tulee olla runsas ja ilmava. Yleisimpiä virheitä ovat epätasainen turkin pituus (marsun etuosassa lyhyempi turkki), lättänät kohdat turkissa, pehmeä turkinlaatu sekä liian lyhyt/pitkä turkki. Turkin ihannepituus on n. 6cm. Ch-teddy crest on rusettipäinen ch-teddy. Nimestään huolimatta ch-teddyllä ei ole mitään tekemistä teddyn kanssa, vaan ne ovat täysin eri muunnoksia.

Ch-teddy on Suomessa vielä hyvin harvalukuinen muunnos, mutta Ruotsissa, Venäjällä ja etenkin Keski-Euroopassa ch-teddyt ovat jo yleisempiä. Ch-teddy on Suomessa vielä toistaiseksi koe-standardissa eikä voi saavuttaa valionarvoa.